Κουφώματα Αλουμινίου ή PVC;

Το να επιλέξει κάποιος τα κουφώματα για το σπίτι του μπορεί να αποδειχθεί μία αρκετά δύσκολη αγοραστική απόφαση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κουφώματα αποτελούν το μέσο προστασίας ουσιαστικά του εσωτερικού του σπιτιού από τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην εταιρεία gnikolaidis διαθέτουμε και τις δυο μεγάλες κατηγορίες κουφωμάτων- τα συνθετικά κουφώματα ή αλλιώς PVC και τα κουφώματα αλουμινίου. Και τα δύο παρουσιάζουν ορισμένα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά αλλά και κάποια μειονεκτήματα που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε σωστά τα κουφώματα ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και εκείνες του ακινήτου σας.

Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά ξεκινώντας από τα PVC.. Έχουν αρκετά πλεονεκτήματα που συχνά κερδίζουν και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Αυτά λοιπόν είναι τα εξής:   

 

  • Εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής. Τα συνθετικά κουφώματα μπορεί να αποδειχθούν η καλύτερη επιλογή για τον χώρο σας εφόσον εφαρμόζουν σε τόσα σημεία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επένδυση ολόκληρου του επαγγελματικού ή οικιακού σας χώρου σε πολύ προσιτή τιμή. Γνωρίζοντας την τόσο δύσκολη εποχή που βιώνουμε ειδικά στην οικονομία μας και την σημαντικότητα των καλών και οικονομικών κουφωμάτων όπως το να επιλέξει κάποιος να τοποθετήσει κουφώματα PVC αποτελεί μια λύση που μπορεί να διαμορφώσει ένα πακέτο επένδυσης ολόκληρου του χώρου σας οικονομικά. Μάλιστα ξεπερνούν σε πωλήσεις και σε επιλογή τα κουφώματα αλουμινίου. Επίσης παρατηρείται ότι έχουν αρχίσει να επιλέγονται όλο και περισσότερο από τον κόσμο.
  • Βοηθούν στην θερμομόνωση  Συμβάλλουν στην προστασία του χώρου από διαρροές θερμότητας, που σημαίνει ότι εξοικονομείτε χρήματα από τον λογαριασμό θέρμανσης του σπιτιού σας. Συνεπώς προσφέρουν την απόλυτη θερμομόνωση και σας γλιτώνουν από περιττά έξοδα ειδικά τους χειμερινούς μήνες.    
  • Ηχομόνωση Επιτυγχάνουν έως και 70% μείωση της έντασης του θορύβου. Είναι ιδανική επιλογή για περιοχές με έντονους θορύβους και σίγουρα προστατεύουν την ψυχική μας ηρεμία από την έντονη βουή των μεγάλων αστικών κέντρων.  
  • Ασφάλεια – σιγουριά και στεγανότητα Τα κουφώματα PVC πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα διεθνή κριτήρια σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων. Επίσης εξασφαλίζουν στεγανότητα διότι δεν συγκεντρώνουν υδρατμούς καθώς επίσης έχουν και αντίσταση στην βροχή και τους ανέμους.

Από την άλλη μεριά τα συνθετικά κουφώματα PVC παρουσιάζουν και ένα μοναδικό μειονέκτημα το οποίο βέβαια ίσχυε παλαιότερα και στην εποχή μας έχει εξαλειφθεί εντελώς. Ας το δούμε και αυτό:

  • Ευαισθησία στον ήλιο. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν κάποιο κιτρίνισμα ή και φούσκωμα των κουφωμάτων μετά από χρόνια ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε παλαιού τύπου συνθετικά κουφώματα, κάτι που στην σύγχρονη εποχή έχει εντελώς εξαλειφθεί. Τα συνθετικά κουφώματα που σας παρέχει η εταιρία gnikolaidis είναι εγγυημένα και δεν πρόκειται ποτέ να παρουσιάσουν κάποια τέτοια φθορά.

 

Φυσικά αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου σας και το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμείτε, μπορείτε να επιλέξετε διάφορους τύπους κουφωμάτων PVC  όπως τα ανοιγοανακλινόμενα, τα επάλληλα ή τα σταθερά.  

 

        Και αφού αναλύσαμε διεξοδικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κουφωμάτων PVC ήρθε η ώρα να δούμε και τα παραδοσιακά κουφώματα αλουμινίου τα οποία αποτελούν την πιο παραδοσιακή και διαχρονική επιλογή κουφωμάτων στην Ελλάδα. Πλήθος Ελλήνων καταναλωτών αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματά τους και τα επιλέγουν για τα σπίτια και τους επαγγελματικούς τους χώρους. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα είδη κουφωμάτων και υαλοπινάκων που θα ενισχύσουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου σας και την εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας. Επίσης αποτελούν μια επιλογή σχετικά πιο ακριβή από αυτή των κουφωμάτων PVC.

Ας δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα:

  • Ενεργειακά κουφώματα- Θερμοδιακοπτόμενα. Συμβάλουν τόσο στην εξοικονόμηση χρημάτων, όσο και στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Αυτό που ξεχωρίζει τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα από τα συμβατικά προφίλ αλουμινίου είναι η χρήση ειδικού μονωτικού υλικού συνήθως πολυαμιδίου (το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας).
  • Μεγάλες μηχανικές αντοχές. Επιτρέπουν να κατασκευάζονται κουφώματα πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων ή και ειδικές κατασκευές. Επίσης αντέχουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς δεν διαβρώνονται ούτε διογκώνονται στο πέρασμα του χρόνου. Επομένως τα χαρακτηρίζει η ανθεκτικότητα τους.
  • Ποικιλία χρωμάτων.  Τα κουφώματα αλουμινίου διατίθενται σε απεριόριστα χρώματα και σχέδια διατηρώντας χρωματική ομοιομορφία με τα ρολά-παντζούρια και τις σίτες. Επίσης μπορούν να βαφτούν σε οποιοδήποτε χρώμα εσείς επιθυμείτε όπως και καθαρίζονται εξαιρετικά εύκολα.
  • Υαλοπίνακες.  Ένα είδος και συγκριτικά το καλύτερο στην κατηγορία του είναι το triplex το οποίο είναι ασφαλές και ηχομονωτικό. Ένα άλλο είδος φθηνότερο αλλά εξίσου καλό είναι ο διπλός υαλοπίνακας ο οποίος αντανακλά την θερμότητα. Και τέλος έχουμε τον συνηθέστερο τριπλό υαλοπίνακα που επιλέγεται πιο συχνά και προσφέρει μεγαλύτερη ηχομόνωση.

Αφού αναλύσαμε και τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου πάμε να κλείσουμε αναλύοντας και τα μειονεκτήματα τους.  

  • Κόστος.  Γενικά αποτελούν την πιο ακριβή επιλογή ειδικότερα εκείνα με θερμοδιακοπή. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που επιλέγονται όλο και πιο σπάνια από την νέα γενιά για την κατασκευή των σπιτιών τους.
  • Εμφανείς ενώσεις και συντήρηση εξαρτημάτων.  Παρόλο που έχουν μικρή συντήρηση, αν κάποια στιγμή χρειαστεί αλλαγή κάποιων εξαρτημάτων, αυτό προσθέτει στο ήδη επιβαρυμένο κόστος όπως επίσης και κάποια ανταλλακτικά μπορεί να έχουν καταργηθεί σε παλαιότερες σειρές κουφωμάτων. Επιπροσθέτως οι ενώσεις τους είναι εμφανείς σε αντίθεση με αυτές των PVC.    
  • Καλός αγωγός θερμότητας.  Μεταφέρουν την θερμότητα από μέσα και προς τα έξω που σημαίνει ότι κυριαρχεί ζέστη το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα μέσα στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Τα τελευταία χρόνια κάποια ειδικά θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα μειώνουν λίγο το φαινόμενο αυτό.

Επίσης αξίζει και εδώ να σημειωθεί ότι τα κουφώματα αλουμινίου είναι διαθέσιμα σε διάφορους τύπους ανάλογα με την διαρρύθμιση του χώρου σας. Έτσι λοιπόν συναντάμε τα ανοιγόμενα-ανακλινόμενα (προσφέρουν καλή μόνωση και μεγάλη ασφάλεια) και τα συρόμενα τα οποία επιλέγονται συνήθως σε χώρους με επίπλωση αφού καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Υπάρχουν ακόμα και τα ανασυρόμενα που επιλέγονται για μεγαλύτερα ανοίγματα και προσφέρουν καλύτερη μόνωση και περισσότερες θερμομονωτικές λύσεις λόγω του ότι δουλεύουν με λάστιχα σε αντίθεση με τα συρόμενα που δουλεύουν με βούρτσες.

 

Μετά από αυτήν την διεξοδική ανάλυση για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κουφωμάτων PVC και αλουμινίου, πρέπει να πούμε ότι και οι δυο κατηγορίες μπορούν να εφαρμοστούν σε παντζούρια, μπαλκονόπορτες, εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες, και σε ρολά, σίτες, στόρια.

Η επιχείρηση gnikolaidis προσφέρει μεγάλη γκάμα κουφωμάτων όλων των κατηγοριών και για τον πιο απαιτητικό πελάτη και μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καλύτερη εκδοχή για τον δικό σας ξεχωριστό χώρο!

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι τα κουφώματα που θα διαλέξετε για τον οικιακό ή τον επαγγελματικό σας χώρο είναι δομικό στοιχείο και όχι κάτι αναλώσιμο το οποίο θα το αλλάξετε μετά από 5-10 χρόνια.

 

Ελπίζουμε να σας βοήθησε αυτό το άρθρο και να ξεδιαλύνατε λίγο στο μυαλό σας τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στα δυο είδη κουφωμάτων. Εσείς έχετε αποφασίσει ποια κουφώματα θα διαλέξετε για τον δικό σας χώρο?